W ostatni czwartek, drugiego sierpnia, wybraliśmy się z naszą grupą, roboczo zwaną „przedszkolną”, do Centrum Nauki Kopernik, gdzie zostaliśmy zaproszeni na bardzo ciekawe zajęcia familijne pt. „Dlaczego płaczemy przy obieraniu cebuli?”. Zajęcia obfitowały w przeróżne doświadczenia. Najpierw próbowaliśmy jaki smak ma sól, cukier i kwasek cytrynowy, oraz sprawdzaliśmy gdzie najmocniej odczuwa się na języku kwaśne smaki. Dzieci same robiły doświadczenia – np. najpierw sprawdzały, jak zmienia się kolor i smak herbaty po dodaniu do niej soli lub kwasku cytrynowego. Potem, jak zmienia się kolor soku z czerwonej kapusty, gdy doda się do niego proszku do prania, cukru i sody (smaku już nie próbowaliśmy :)). To doświadczenie najbardziej podobało się Konradowi :). Na koniec zajęć, dzieci miały jeszcze dużo pytań odnosnie sprzętów znajdujących się w sali np. gaśnicy. Po zajęciach mieliśmy jeszcze trochę czasu, by porozmawiać z robotem stojącym w holu i poodkrywać przestrzeń w parku wokół CNK.
Na pewno tam jeszcze wrócimy!
(by Kasia)
ul. Wolność 2
01-018 Warszawa (siedziba)
info@mierzwysoko.org.pl
KRS 0000228527
Treść strony udostępniona jest na zasadach licencji Creative Commons (CC BY-NC 3.0 PL).
Strona stoi na Wordpress.