W ostatni czwartek, drugiego sierpnia, wybrałiśmy się z naszą grupą roboczo zwaną ‚przedszkolną’ do Centrum Nauki Kopernik gdzie zostaliśmy zaproszeni na bardzo ciekawe zajęcia familijne pt.’ dlaczego płaczemy przy obieraniu cebuli’. Zajęcia obfitowały w przeróżne doświadczenia. Najpierw próbowaliśmy jaki smak ma sól, cukier i kwasek cytrynowy i gdzie najmocniej odczuwa się na języku kwaśne smaki. Dzieci same robiły doświadczenia – np. sprawdzały jak zmienia się kolor i smak herbaty gdy dodamy do niej sól, cukier i kwasek cytrynowy, potem sprawdzały jak zmienia się kolor soku z czerwonej kapusty gdy dodamy do niego kilka kropel kwasku cytrynowego, albo soli, proszku do prania, cukru i sody (smaku już nie próbowaliśmy:)). To doświadczenie najbardziej podobało się Konradowi:) Na koniec zajęć dzieci miały jeszcze dużo pytań odnośnie sprzętów znajdujących się w sali, np. gaśnicy, którą wcześniej zainteresowały się też w tramwaju. Po zajęciach mieliśmy jeszcze trochę czasu, by porozmawiać z robotem stojącym w holu i poodkrywać przestrzeń w parku wokół CNK.
Na pewno tam jeszcze wrócimy!
(by Kasia)
ul. Wolność 2
01-018 Warszawa (siedziba)
info@mierzwysoko.org.pl
KRS 0000228527
Treść strony udostępniona jest na zasadach licencji Creative Commons (CC BY-NC 3.0 PL).
Strona stoi na Wordpress.